Huawei FusionCompute Kurulumu
Sefer Faruk Ergun
FusionCompute nedir ? Bize sağladığı olanaklar ve imkanlar nelerdir? FusionCompute bize ne gibi kolaylıklar sağlıyor. Bunlardan bahsedelim ve daha sonrada kurulum adımlarına geçelim.FusionCompute, Huawei'nin bize sunduğu KVM tabanlı bir bulut işletim sistemidir. Bilgisayar, depolama ve ağ kaynaklarını sanallaştıran ve Birleşik arabirim aracılığıyla merkezi yönetim ve sanal kaynakların zamanlamasını ayarlayan bir bulut ortamıdır.
FusionCompute'ün bize sağladığı olanak ve imkanlar bilgisayar kaynakları üzerinde yüksek performanslı, çalıştırılabilir ve yönetilebilir sanal makineler oluşturmak için sanallaştırma yönetim yazılımı kullanmasıdır. Ayrıca, kullanıcıların tüm donanım kaynaklarını, sanal kaynakları ve hizmeti sağlayıcıları izlemelerini ve yönetebilmelerini sağlayan Web arabirimleri sağlar.
Kullanıcı erişimi, yönetim ve bakım, veri aktarımı, ağlar ve sanallaştırma için uçtan uca üst düzey bir koruma sağlar ve birçok güvenlik önlemleri ve politikaları benimser.
KURULUM GEREKSİNİMLERİ
FusionCompute platformunu fiziki bir sunucu üzerine kurmamız gerekiyor. FusionCompute zaten bir sanallaştırma platformu olduğu için sanal ortam üzerinde bu yapının kurulumunu önerilen bir durum değil ama test ortamı için kurulabilir. Gereksinimlerimiz içerisinde birde DHCP hizmetimiz var ve kurulum yapılacak sunucular DHCP hizmetinin çalıştığı aynı ağ üzerinde bulunmalıdırlar. Setup'ı çalıştırmamız için üzerinde (win7,win8,win10,server2008,server2012, server 2016, Red Hat Linux, Ubuntu Linux. Vb.) işletim sistemi olan masaüstü bilgisayar veya bir laptop bulunması gerekiyor. Kuracağımız sunucuda bazı donanım gereksinimleri gerekiyor.ve Bu gereksinimler aşağıdaki tabloda verilmiştir. FusinCompute Host Gereksinimleri
İtem Gereksinim Açıklama
MEMORY
Minimum 8 GB
FusionCompute host için gerekli minimum memory ihtiyacı
DİSK
Minimum 70 GB
FusionCompute host için gerekli minimum disk alanı
NETWORK
Minimum 1
FusionCompute host için En az bir network kartına ihityaç var
Yukarıdaki özellikler host üzerine FusionCompute kurmak için olan gereksinimlerdi.Host üzerine FusionCompute kurduktan sonra web arayüzüne erişmek ve arayüzde sanal makina oluşturup yönetmek içinde VRM sanal makinası kurmamız gerekiyor.VRM için gerekli olan gereksimler aşağıdaki tablodaki verilmiştir.
6.5.0 version için;
VRM Node ları İçin Sistem Özellikleri
Sistem Kapasitesi VRM Sanal Makine Özellikleri
1000 sanal makine veya 50 fiziksel sunucu
Işlemci sayısı minimum 4
Ram boyutu minimum 5 GB
Disk boyutu minimum 140 GB
3000 sanal makine veya 100 fiziksel sunucu
Işlemci sayısı minimum 8
Ram boyutu minimum 8 GB
Disk boyutu minimum 140 GB
5000 sanal makine veya 200 fiziksel sunucu
Işlemci sayısı minimum 12
Ram boyutu minimum 16 GB
Disk boyutu minimum 140 GB
10000 sanal makine veya 1000 fiziksel sunucu
Işlemci sayısı minimum 30
Ram boyutu minimum 40 GB
Disk boyutu minimum 140 GB
Bu gereksinimleride karşıladıktan sonra kurulum dosyalarımızı indirmeye başlayabiliriz. FusionCompute kurulumu için bize gerekli olan dosyalar aşagıdaki gibidir:
Bu dosyalara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Dosyaları indirdikten sonra FusionCompute 6.5.0_intaller zip içerisindeki dosyaları dışarı çıkartıyoruz.
Bu adımıda gerçekleştirdikten sonra artık kurulum aşamasına geçeceğiz.Kurulumu başlatmak için FusionComputeİnstaller uygulamasını çalıştırıyoruz ve setup'a geçiyoruz.
Bu adımıda geçtikten sonra önümüze setup ekranı geliyor.Gelen ekranda gerekli ayarlamaları ve gereksinimleri tamamlayıp devam edeceğiz.
FusionComputeİnstaller Setup ekranında bizden dil seçmemizi, bileşenleri ve bize ip protokolünü soruyor.Dili english olarak seçiyoruz türkçe dil seçeneği olmadığı için.Bileşen olarakta biz sunucumuza Hem Host kurulumu hemde VRM kurulumu yapacağımız için iki seçeneğide işaretliyoruz. Ve IPv4 protokolünü seçip next ile devam ediyoruz.
Bir sonraki ekranda ise karşımıza iki farklı mod seçim kutucuğu geliyor.Typical mode ve Custom mode. Typical mod defaultta gelen bazı basit ayarların yapılı geldiği hızlı kurulum modu. Custom mode seçeneği ise ayarları kendimizinin belirleyeceği mod. Biz burda custom mode u seçip next ile devam edeceğiz.
Bu gelen Configure Services ekranında bizden bir DHCP havuzu oluşturmamızı istiyor.Bu havuzu kullandığımız PC ile aynı Vlan da olacak şekilde yapılandırıyoruz. Ve DHCP havuzunu oluştururken başlangıç ve bitiş ip aralığının kullanılmadığından emin olarak belirlemeliyiz. Service IP adress yazan kısımdaki IP adresi bizim setup ı çalıştırdığımız makinamızın IP sini gösteriyor. İnstallation Scenario seçeneğini yeni kurulum olduğu için new installation olarak seçtik. Ordaki diğer bir seçenek ise system reinstallation seçeneği yani daha önceden kurmuş olduğumuz bir yapı var ise sistemin yeniden kurulumu için onu seçebiliriz.Biz New installationla devam ediyoruz. Swap partition size; işletim sistemlerinde RAM kullanan uygulamar çok ise, RAM'in yetersiz kaldığı durumlarda sistem diskini ekstra RAM olarak kullanılması için ayırılan bir bölümdür.Eski mimari yapılarda önerilen düşük RAM'e sahip bilgisayarlarda RAM miktarının iki katı olarak belirlenirken, yeni bilgisayarlarda ram miktarları yüksek olduğu için RAM+2GB (8GB RAM a sahip bir PC için 10 GB partition size yeterli olucaktır)Swap partition size, defaultta 30 GB olarak geliyor. Ben burda onu auto seçeneğini işaretledim kendi ayarlaması için siz orda istediğiniz alanı verebilir yada aynı şekilde auto seçeneğini işaretleyerek devam edebilirsiniz.Hostumuzun gerekli tüm ayarlamalarını yaptık next ile devam ediyoruz.
Bu ekran, Hostumuzu PXE boot ettireceğimiz ekran. Hostumuzun bios ayarlarına girip PXE boot ayarını aktif ediyoruz. Bu ayarı yaptıktan sonra yapılan ayarı kaydedip hostumuzu yeniden başlatıyoruz. Host açıldığında pxe boot yapabilmek için öncelikle IP alması gerekiyor. Bu görevide bizim bilgisayarımızda çalışan FusionComputeİnstaller uygulaması üstleniyor ve Hostumuza bir IP ataması yapıyor.Host IP aldıktan sonra kurulum için gerekli olan dosyaları yüklüyor ve kurulum için hazır hale geliyor. Aşağıdaki ekranda olduğu gibi setup ekranımıza detected olarak geldi.
Bu adımda ekrana gelen CNA001 defaultta sistemin atadığı bir isim.Kurulumdan sonra istersek bu ismi degiştirebiliyoruz.hostu seçip install butonuna basıyoruz ve kurulumumuz başlıyor.
Ekranda görüldüğü gibi kurulumu başlattık yaklaşık olarak 10-15 dk sürüyor kurulumun tamamlanması. Kurulum bittikten sonra aşağıdaki görselde olduğu gibi %10 yazan kısımda finish yazısı gelecek ve host kurulumumuz tamamlanmış olacak.
Host kurulumumuz tamamlandı. Next diyerek artık VRM konfigürasyon ve kurulum adımlarına geçebiliriz.
NOT:CNA001 hostumuzun defaultta gelen logon kullanıcı adı ve parolası;
Username:gandalf Password:IaaS@OS-CLOUD9!
Bu alanda VRM makinesi için iki farklı kurulum modu mevcut active/stanby ve standalone olarak.active/standby modda VRM Active mod üzerinde çalışıyor. Bu sanal makinede herhangi bir sorun olduğunda standby modda olan makine devreye giriyor ve VRM onun üzerinde çalışmaya devam ediyor. Bu şekilde sistemin sorunsuz ve sürekli çalışması sağlanmış oluyor.
Active/standby modu cluster mimarisi olarak yedekli çalışıyor. Bunun için iki farklı fiziki sunucuya ihtiyaç duyuluyor.Biz burda tek bir fiziki sunucuda devam edeceğiz kurulumumuza o yüzden standalone modunu seçip devam ediyoruz.
Bu alanda standalone modunu seçiyoruz.Yukarıda Setup aşamasından önce gereksinimleri belirtmiştik minimum deployment scale 1000 sanal makina ve 50 fiziksel makina için 4 core ve 5 gb memory gerekiyor.VRM arayüzüne erişimimiz için gerekli ip ayarlamasınıda yapıp devam ediyoruz.
Daha önceden işletim sistemleri kurulmuş olan hostlar görüntüleniyor biz tek bir fiziki makineye standalone kurulum yaptığımız için tek host geldi.Eger active/standby modunda kurulum yapıyor olsaydık iki farklı hostumuz olacaktı üzerinde CNA kurulu ve ikiside bu ekranda görüntülenecekti. VRM kurulumu için hostumuzu seçiyoruz ve configure host butonuna basıyoruz bu işlem sırasında host'un üzerindeki konfigürasyonları ve gereksinimleri kontrol edecek herhangi hata ile karşılaşmazsak işlem tamamlandığında next ile devam edeceğiz.
Burası ise Storage ekranı bizden kurulumu yapacağımız cihazı seçmemizi istiyor.Benim ekranımdaki bilgisayarım üzerinde takılı olan diski gösteriyor.Ekstra bir disk daha eklemek isterseniz diski bilgisayarınıza takın ve Refresh StorageUnit butonuna basarak eklediğiniz yeni diski görüntüleyebilirsiniz. Benim yapımda tek disk var ve onu seçip devam ediyorum.
Rights managemenet mode ekranında ise karşımıza iki farklı seçenek çıkıyor. Bi tanesi common mode yani sadece admin kullanıcısıyla giriş yapabildiğimiz seçenek. Rights seperation mode ise sysadmin,secadmin,secauditor kullanıcıları için ayrı ayrı giriş yapabilmemizi sağlayan mode. Ben bu adımda rights seperation mode ile devam edeceğim.
Burası artık kurulumumuzun son adımı tüm gereksinimleri ve ayarları yaptık. İnstall VRM butonuyla kurulumu başlatıyoruz. Bu kurulum için ortalama süre yaklaşık 40 dk olarak gösteriliyor. Tabi burada önemli olan hostunuzun hardware yapısı.
Kurulum bittikten sonraki karşımıza gelen ekranda yukarıda CNA hostumuzun ismi ve IP si yer alıyor.Aşağıda ise VRM makinesine logon olabilecek kullanıcıların Username ve password leri yer bulunuyor. Alt tarafta ise web arayüzüne erişim IP si yer alıyor.
Bu ekran VRM arayüz home ekranı buraya https://10.0.20.52 IP si ile erişim sağlıyoruz. Yukarıda sistemin belirlediği kullanıcı adları ve şifreleriyle giriş yapıyoruz.giriş yaptıktan sonra System\Rights management sekmesinden yeni kullanıcı adı ve şifre belirleyip oluşturduğunuz yeni kullanıcılarla giriş yapabilirsiniz.
KAYNAKÇA
Last updated