Microsoft Teams Konuk (Guest) Erişimi ve Dış (External) Erişim- Sizin için hangisi uygun?1

Ozge Kara

Kuruluşunuz dışındaki kişilerle iletişim kurabilmeniz ve birlikte çalışmanız Microsoft Teams'in en önemli avantajlarından biridir. Bunu gerçekleştirmeniz için Teams size iki farklı yol sunar.

İlki - harici erişim (external access) - diğer alanlardaki kullanıcıları bulmanızı, aramanızı ve onlarla sohbet etmenizi sağlar. İkincisi - konuk erişimi (guest access)- e-posta adreslerini kullanarak ekiplerinize misafir olarak kişileri eklemenizi sağlar.

Bu yazıda, bu iki erişim türü arasındaki bazı ayrıntıları ve farklılıkları ele alacağız. Microsoft Teams admin center üzerinden, Org-Wide Settings sekmesinden External ve Guest Access ayarlarına ulaşabilirsiniz.

Microsoft Teams Harici Erişim

Harici erişim, diğer alanlardaki kullanıcıların ekip üyelerinizi bulmasına, aramasına, sohbet etmesine ve onlarla toplantılar ayarlamasına olanak tanır. Ancak, harici kullanıcıların kuruluşunuzun ekiplerine, kanallarına veya dosyalar, planlar gibi ekip kaynaklarına erişimi yoktur. Varsayılan olarak, Teams'de harici erişim açıktır; "Users can communicate with other Skype for Business and Teams users" ayarının açık olması kuruluşunuzun tüm harici etki alanlarıyla iletişim kurabileceği anlamına gelir. Teams yönetim merkezinde harici erişimi ayarlamanın üç senaryosu vardır.

  • Açık Federasyon: Bu, Teams'deki varsayılan ayardır ve kuruluşunuzdaki kişilerin herhangi bir etki alanında kuruluşunuz dışındaki kişileri bulmasına, aramasına, sohbet etmesine ve onlarla toplantı düzenlemesine olanak tanır. Bu ayarı kapatıp sadece belli alanlarla iletişim kurmak için "Add a domain" diyerek izin vermek istediğiniz alan adını girin.

  • Belirli Alanlara İzin ver (Allowed): İzin verilenler listesine alan ekleyerek, harici erişimi yalnızca izin verilen alanlarla sınırlandırın. Bu seçenekte

  • Belirli Alanları Engelle (Blocked): Harici erişim için sadece belli bir alanı engelleyip diğer tüm alanlara izin vermek isterseniz bu seçeneği kullanın.

Microsoft Teams Konuk Erişimi

Konuk erişimi, Microsoft Teams'teki ekiplerinize ve kanallarınıza şirketiniz dışından bireysel kullanıcılar eklemenize olanak sağlar. Outlook, Gmail veya diğerleri gibi bir iş veya bireysel e-posta hesabına sahip herkes, ekip sohbetlerine, toplantılarına ve dosyalara tam erişimle bir Teams konuğu olarak katılabilir. Konuk erişimine izin vermek için; yukarıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü gibi Guest Access ayarlarına erişilir. Konuk erişimi, Teams'de kuruluş çapında bir ayardır ve varsayılan olarak kapalıdır. "Allow guest access in Teams" seçeneğini açık duruma getirmeniz halinde konuk erişimi açılacaktır. Bir konuk kullanıcı yerel bir ekip üyesi ile neredeyse aynı Teams yeteneklerine sahip olabilir, bu yetenekler Teams admin tarafından yapılandırılabilir. Konuklar, kanal iletişimine katılabilir, özel sohbet edebilir, kanal dosyalarını paylaşabilir ve ekiplerin kaynaklarına erişebilir. Ancak toplantı oluşturamaz, uygulama ekleyemez veya sohbet dosyalarını paylaşamazlar. Microsoft Teams domaininize ekleyebileceğiniz konuk sayısını sınırlamaz ancak, tenantınıza eklenebilecek toplam konuk sayısı Azure AD lisansınıza bağlıdır, genellikle lisanslı kullanıcı başına 5 konuk kullanıcı şeklindedir.

Peki Hangi Erişim Türü Seçilmeli?

Teams kullanan herhangi biriyle Teams üzerinden ileşitim kurmak isterseniz harici erişime izin vermelisiniz. Sonuç olarak, Dosyalar üzerinde birlikte çalışmak yerine, kuruluşunuzun dışındaki kişilerle iletişim kurmanız gereken durumlar için harici erişimi kullanmalısınız.

Eğer, tedarikçiler, reklamcılar, veya birlikte proje yürüttüğünüz diğer şirketler gibi kuruluşunuzun dışındaki kişilerin ekiplere, kanallardaki belgelere, kaynaklara, sohbetlere ve uygulamalara erişmesini isterseniz konuk erişimini kullanmalısınız.


REFERANSLAR https://docs.microsoft.com/tr-tr/microsoftteams/communicate-with-users-from-other-organizations https://docs.microsoft.com/en-us/microsoftteams/add-guests https://docs.microsoft.com/tr-tr/microsoftteams/guest-access

Last updated