Windows Server 2019 Active Directory Domain Services Kurulumu

Ozge Kara

Windows Server 2019 üzerinde Active Directory Domain Services kurulum ve konfigurasyon adımlarında yardımcı olması adına, en baştan AD DS rolünün nasıl kurulduğunu anlatacağım. Bu dökümandan, Domain ve Forest Functional level'ı aynı olduğu için Windows Server 2016 için de faydalanabilirsiniz.

Kurulumuna geçmeden önce,

  • Sunucunuzun adını belirleyin

  • Saat dilimini uygun saat diliminize göre ayarlayın

  • Static IP adresi belirlediğinizden emin olun.

  • Windows Server 2019 güncelleştirmelerini yükleyin

  • Sunucuyu yeniden başlatın

ÖNEMLİ NOT: Active Directory, DNS ve DHCP static IP adresine ihtiyaç duyduğu için kurulumlara başlamadan önce sunucuya static IP verdiğinizden emin olun.

Server Managar'ı başlatın ve Add Roles and Features seçerek ilerleyin.

Before you begin ekranında Next ile devam edip, Installation Type başlığı altından Role-based or feature-based installation seçiyoruz.

Active Directory rolünü kuracağınız sunucuyu listeden seçerek ilerleyin.

Active Directory Domain Services rolünü seçtikten sonra, AD DS rolünü kurabilmemiz için gerekli araçları gösteren bir ekran çıkacak. Bu araçların kurulabilmesi için Add Features diyerek devam edin.

Bu ekranda AD DS hakkında genel bilgi verilip Azure Active Directory entegrasyonu yapabileceğinizden bahsedilir. Next seçimi ile devam edin.

Kurulumu başlatmadan önce bize hangi rol, servis ve özellikleri seçtiğimizi gösteren bir ekran gelir. Kontrol edip Install diyerek devam edin.

Bu ekranı kapatmadan Promote this server to a domain controller linkine tıklayarak, yada kapatıp Server Manager Dashboard' undan uyarı işaretine tıklayarak yine aynı seçim ile devam edebilirsiniz.

Active Directory Domain Services rolünün yapılandırmasına geçin. Yeni bir forest içinde domain kuracağımız için Add a new forest seçip Domain adınızı da yazdıktan sonra Next ile devam edin.

Domain Controller Options ekranında Forest functional level ve Domain functional level seviyelerini Windows Server 2016 olarak bırakın, ayrıca DNS server ve Global Catalog da seçili olmalı. Active Directory geri yükleme durumu için DSRM yönetici şifresi belirleyip Next ile devam edin.

DNS Options ekranında DNS servisini yeni kurduğumuz için değişiklik yapmadan devam edin.

NetBIOS domain name otomatik olarak oluşturuluyor, Next ile devam edin.

Paths ekranında kurulumun yapılacağı dizinleri seçmenize imkan sağlıyor, varsayılan pathler ile devam edin.

Review Options ekranında konfigurasyon adımlarındaki seçimlerimizi görebilir, ayrıca View Script seçeneği ile tüm ayarları powershell script şeklinde export alabilir ve bu scripti kullanarak kurulumları otomatize edebiliriz.

Kurulumlar tamamlandıktan sonra sunucu otomatik olarak yeniden başlar ve artık Domain hesabınızla giriş yapabilirsiniz.


KAYNAKÇA

https://gallery.technet.microsoft.com/Windows-Server-2019-Step-4c0a3678

Last updated